Regn, värme och lejon

Som ni kanske har märkt så kommer mina inläggs tillhörande bilder lite successivt, då jag varken har tid eller lust att välja ut och ladda upp dessa samtidigt som jag skriver texten. Men lugn bara lugn, de kommer i sinom tid!

Känns som att det blir varmare och varmare för varje dag, men nu har vi faktiskt fått uppleva lite regn också (och åska för den delen…)!

Efter vår städning av landninsbanan i fredags så gjorde vi en mycket spännande sak – städade lejonens inhängnad (med lejonen kvar i inhängnaden)! Vi körde in med traktorn och dess tillhörande öppna flak och sedan var planen att några skulle hålla utkik efter lejon, de andra skulle hoppa av flaket och plocka åt sig allt skräp de kunde hitta (skräp i detta sammanhang är alltså skelettrester av deras mat). Var lite smått nervös till en början, men det visade sig att lejonen var mer rädd för traktorn än vad vi var för dem, så det förflöt utan problem. Riktigt kul att få vara så nära dem! Det är två stycken fimmskapare här också som gör en film/serie om Modisa, så kanske kommer ni någon gång få se mig på tv åkandes en traktor i en lejoninhängnad (!?) ).

DCIM100GOPRO

Ungefär en minut efter att vi kommit ut igen så kände jag en regndroppe på min axel, sedan ytterligare en, och 30 sekunder senare var jag dyblöt. Jag skojar verkligen inte, regnet kom så plötsligt och med så mycket kraft att det bara tog sekunder innan mina kläder och min hud innehöll lika mycket vatten som om att jag hoppat i en pool. Det hela var rätt så komiskt, Val skrek av glädje (här blir man glad om det regnar tydligen), Lily och jag försökte sitta kvar på traktorn och inte bli offet för vattnets friktionslösa kraft, sanden omkring oss blev till gegga, och jag kom mitt i allt ihåg att jag lämnat kvar min ryggsäck under ett träd – med kameran i!! Som tur var hade inte vattnet lyckats tränga sig igenom ryggsäckens och kameraväskans tyg, så kameran var helt oskadd, pust!

Regnet försvann dock fort, och när vi kom tillbaka till campet hade det slutat. Vi fortsatte med vår tredje lektion för denna veckan, om planerna för Modisas framtid, och vad som egentligen är deras mål.

Mikkel och Valentin har bestämt sig för att rikta in så på det område som vi befinner oss på – Grasseland Safaris, det område som rymmer Modisas camp, lodgens område, vattenhålet, lejonens inhängnaderna och massor av mer mark. Redan idag är marken omgiven av ett ”antilopskydd”, så att inga större växtätande djur ska kunna ta sig in eller ut från området. Detta håller dock inte rovdjuren borta, och då kunskapen tidigare har varit bristfällig gällande hållbar ekologi här (innan Mikkel och Val kom), så har buskarna börjat att ta över (istället för gräs som är det naturliga – djuren äter helt enkelt upp gräset innan det växer upp på nytt). För mycket växtätande djur på en plats. För att återupprätta balansen är planen att släppa ut en del lejon här, men då behöver ett ordentligt staket byggas, som skydd mot bönderna och för att minska risken att lejonen dödas. För att skydda människorna mot rovdjuren så behöver både Modisa och lodgen också att inhängnas, då kan djuren röra sig fritt utan störning från oss människor. Sedan vill de skapa en konstgjord migration, eftersom de vanliga migrationsvägarna för djuren har blivit kapade av oss människor. Detta skall göras genom att skapa några till vattenhål som ”slås av och på”, så att djuten rör på sig och inte skapar den ”överbebuskning” som är som störst runt det nuvarande vattenhålet. Dessutom har de planer på att skapa kontrollerade bränder (som naturligt annars skapas av åska osv) som marken och alla växter mår bra av.

De hoppas att kunna släppa ut Sirga så fort allt allt är inhängnat – men detta är ett projekt som kräver enormt mycket pengar och tid, så jag håller verkligen tummarna att de lyckas nå sina mål.

På kvällen lystes himlen upp av blixtar, och då pratar jag inte om snälla Sverige-blixtar, utan om Afrika-blixtar (vilket innebär att varje gång jag stack ut huvudet utanför tältet så såg jag minst 8 blixtar på samma gång, runt omkring mig, med marken mullrandes under mig och himlen som skriker. Scary.

Nästa morgon startade vi dagen genom att ta bort gräs runt det elektriska stängsel som skall omringa de lejon som för nuvarande sitter i de små burarna. Om vi har tur kommer elektrikern inom några dagar och lejonen kan flyttas över, men innan dess måste gräset alltså vara borta!

IMG_4357 (800x533)

Vi kämpade på i några timmar, tills dess att Val anropade oss på radion och meddelade att det var dags för slaktning.

Denna gången var jag riktigt involverad! Jag använde både yxan och kniven, och jag var väl inte helt fräsch precis efter det… men ändock glad över att jag pushat mina gränser! Det man först tycker var äckligt börjar att bli normalitet.

IMG_4342 (800x533) IMG_4351 (533x800)

Lejonen matades, och därefter var det dags att åka tillbaka. Eftersom det är ”ledigt” på söndagar passade vi på att fira lite extra på kvällen, så med bilens högtalare på i bakgrunden spelade vi beerpong, pratade, skrattade och sedan gjorde även blixtarna oss sällskap. Kändes betydligt bättre att se dem tillsammans med andra än att höra dem ensam från ett tält, så denna gången var det mer häftigt än läskigt!

Under söndagen hände inte speciellt mycket, bara slappande och ett lion roar på kvällen,  och på måndagen gick vi upp tidigt för att åka på en game drive, bilder kommer som sagt! Det var ganska mycket folk som skulle åka hem denna dagen så det blev en del hej-då-kramar efter det, tråkigt då jag kommer att sakna en del av dem väldigt mycket, men samtidigt skönt då det betyder att vi inte är lika många männniskor längre.

IMG_4403 (800x533) IMG_4413 (800x533) IMG_4395 (800x533) IMG_4391 (800x534)

På kvällen vandrade vi ner till vattenhålet och fick se en del djur på mycket nära håll, kvällen verkar vara deras favorittid då det kunde vara uppemot 4 olika arter drickandes vattnet samtidigt. När solen gick ner vandrade vi tillbaka och åt en god middag (självklart med wilderbeastkött) tillsammans!

IMG_4437 (533x800) IMG_4443 (800x535) IMG_4423 (800x533) IMG_4459 (800x535) IMG_4467 (800x533) IMG_4468 (800x533)
Nu är det kväll och jag ska sova,  men först blir det några sidor till ur The Beach – grym bok!

Annonser

kite, blogg, kiteblogg, Julia Hallén, surfa

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s